Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe?

Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe?

Berba se odnosi na samu godinu berbe grožđa. Dakle, berba vina predstavlja vino nastalo od grožđa koje je sve uzgojeno u određenoj, odnosno navedenoj godini. Ona je ujedno i jednostavni pokazatelj odnosa između grožđa, godišnjeg vremena i namjere vinara.

Većina pjenušavih vina su kupaže, stoga vinari svoj fokus najvećim dijelom stavljaju na stvaranje osebujnog stila koji na najbolji način koristi jedinstvene kvalitete koje proizlaze iz vremena i uvjeta godine u kojoj je grožđe ubrano.

Kod pjenušaca, vino se ne radi samo od kombinacije grožđa, već je to najčešće i kombinacija vina proizvedenih u različitim godinama. Stoga, pjenušava vina većinom nemaju godinu berbe (Non-Vintage).

Kombinacijom vina iz različitih godina vinar dobiva svu fleksibilnost da iz godine u godinu proizvodi što konzistentnije vino. To značajno pomaže u rješavanju problema uzrokovanih vremenskim (ne)prilikama tijekom bilo koje vegetacijske sezone.

Pjenušava vina bez godine berbe (NV) nisu manje važna vina, a i uobičajena je praksa raditi višegodišnje kupaže. Kombinacija više berbi osigurava da Vaša omiljena etiketa pjenušca obično ima isti okus iz godine u godinu.

Zašto pjenušci nemaju berbu?

S druge strane, što je s pjenušcima koji imaju navedenu godinu berbu? To se u konačnici svodi na odluku vinara koji ima slobodu istaknuti berbu određene godine u kojoj se koristi samo grožđe iz jednogodišnje berbe. Ljepota berbe navedene na etiketi je u tome što znate koliko je vino zapravo staro. 

Pjenušac kao što je Zdjelarević Pjenušac Milenium 2000 koji pak ima nešto stariju berbu, rjeđi je i uglavnom se nalazi u posebnim bocama. Dakle, ako ste stvarno veliki obožavatelj pjenušavih vina, ponekad užitak možete pronaći u starije datiranoj etiketi. U suprotnom, možete biti sigurni kako će Vaša sljedeća boca Vašeg omiljenog pjenušavog vina bez godine berbe biti jednako dobra kao i prethodna.

Bilo to Vintage ili pak Non-Vintage pjenušavo vino, može se zaključiti da je svaka boca u kojoj možete uživati ​​s prijateljima i obitelji uistinu iz vrlo dobre godine. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Prva vina iz berbe 2020. Prva vina iz berbe 2020. Vinoteka Vinita obogatila je svoju šaroliku ponudu, u kojoj svaki vinoljubac može pronaći nešto za sebe, novim proizvodima iz berbe 2020. godine. Ranije berbe ovih noviteta davno su osvojili naše vjerne kupce te ostvarili status najpopularnijih vina
  2. Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu U Mađarskoj, točnije u Pečuhu, na dan 20. rujna 2021. godine održalo se prvo internacionalno ocjenjivanje vinske sorte - graševine pod krovnim nazivom Olaszrizling Grand Tasting 2021. 
  3. Novogodišnja čestitka Novogodišnja čestitka Iza sebe ostavljamo 2021. godinu koju ćemo pamtiti kao izazovnu, ali jednako tako uspješnu godinu.
  4. Vinitina raznolika ponuda obogaćena za 9 noviteta Vinitina raznolika ponuda obogaćena za 9 noviteta Izvrsna i raznolika ponude vinoteke bogatija je za čak 9 novih etiketa. Svaka od odabranih etiketa na svoj osobit način predstavlja vinara i vinogorje iz kojeg dolazi. U nastavku možete pročitati nešto više o našim novitetima i izabrati svog favorita
Povezano