Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Znate li kad je Svjetski dan muškata?

Znate li kad je Svjetski dan muškata?

Svake se godine 9. svibnja obilježava Svjetski dan muškata, aromatski izrazito prepoznatljivih, povijesnih sorti vina. Ovaj dan pruža priliku da cijenite izvrsne okuse i nasljeđe vina muškata. U nastavku otkrijte njihovu raznolikost i saznajte koje su najzastupljenije sorte muškata u Hrvatskoj.

Muškat, poznat i kao muscat ili moscato, ime je za skupinu vinskih sorti grožđa. Stekao je široku popularnost zbog svoje prepoznatiljive mješavine okusa breskve, nektarine i naranče, čime je stekao zasluženu reputaciju izvrsnog desertnog vina. Muškat je jedna od najstarijih poznatih sorti grožđa koje se i danas proizvodi. Grožđe muškata uzgaja se u vinogradima diljem svijeta

Muškatne sorte su brojne i smatraju se jednom od najstarijih vinskih sorti uopće. Muškat ima nekoliko tisuća vrsta, a popularan je zbog svoje raznolikosti okusa. Njihov pjenušavi, bogati, a opet tako lagani okus popularan je odabir kao piće za zabavu, pružajući notu elegancije svakom druženju. Uz dobro poznate, muškat bijeli i žuti, koji daju neka od najljepših slatkih vina u svijetu, poznati su i muškat ruža, muškat rion, muscadell, aleksandrijski muškat, frontinjanski muškat i dr.

Muškatne sorte uzgajaju se i u Hrvatskoj. Kod nas je najpopularniji muškat bijeli koji možemo pronaći i pod nazivom muškat momjanski kada dolazi iz zone oko gradića Momjana. Izvorni naziv muškata bijelog je Muscat Blanc à Petits Grains od kojega se vinificira francuski Muscat de Beaumes-de-Venise i talijanski Moscato d'Asti. Drugi po popularnosti je muškat žuti. Značajnije je rasprostranjen u Italiji, ali sadi se i drugim vinskim regijama svijeta. U Hrvatskoj se sadi duži niz godina obogaćujući našu vinsku tradiciju.

Slijedi muškat ottonel, s nešto intenzivnijim slatkim notama od bijelog i žutog muškata te na kraju muškat ruža koji ne miriše na ruže, nego na crveno voće i muškatno grožđe. Ruža u nazivu opisuje njegovu prepoznatljivu svjetlocrvenu boju. Tu je još i kao vino vrlo rijetki muškat hamburg, poznat po crvenim vinima koje proizvodi. Najljepša vina od muškata u Hrvatskoj rađaju se u Istri, bregovitoj Hrvatskoj i u centralnoj Slavoniji, oko Kutjeva.

Glavna karakteristika ovih desertnih vina, pored visokog postotka alkohola je i visok postotak šećera. Stilovi muškatnih vina variraju od suhih i svježih do bogato slatkih i aromatičnih, uključujući i pjenušave varijante. Međutim, hrvatski muškati su posebni jer su laganiji i manje alkoholni, čineći ih izuzetno prikladnima za uživanje. Najpopularnije izvedbe muškatnih vina u Hrvatskoj jesu one s ostatkom šećera. 

Svjetski dan muškata prekrasna je prilika za vinske entuzijaste da podignu čaše i odaju počast bogatoj povijesti muškata, omiljene vinske sorte među mnogima. Istražite muškatne sorte u našoj ponudi te uživajte u njezinim aromama i bogatstvu okusa koji će Vas očarati. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Novo izdanje e-vinoteke Vinite

  Novo izdanje e-vinoteke Vinite

 2. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 3. Halloween, Hellowine 4.0

  Halloween, Hellowine 4.0

 4. Častimo za Martinje - besplatna dostava!

  Častimo za Martinje - besplatna dostava!