Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Znate li točiti vino kao profesionalac?

Znate li točiti vino kao profesionalac?

Neki od elemenata pravilnog posluživanja vina svedeni su na jednostavnu društvenu tradiciju popraćenu osnovnim načelima bontona, dok su drugi elementi zapravo osmišljeni da dodatno obogate okus samog vina kao i cjelokupni doživljaj. U nastavku ćemo se pobrinuti da Vaši gosti imaju nezaboravno i ugodno iskustvo sljedeći put kada otvorite bocu.

1. Započnite s dekantiranjem

Idealno bi bilo da se dekantiranje obavi prije nego što se odlučite svojim gostima ponuditi čašu izabrane etikete. Čin dekantiranja ima dvije funkcije. Prva podrazumijeva spretno izbjegavanje da prirodni talog dospije u Vašu čašu te druga kojom vinu pomažete da se 'otvori' odnosno dodatno prozrači prije nego što se ispije. Pojavom iznimno lijepih i neobično oblikovanih dekantera na tržištu, sam proces ima i estetsku svrhu. Dodatno, potrebno je staviti naglasak kako se sam čin dekantiranja odnosi samo za određena vina poput velikih odležanih crvenih vina starijeg godišta, dok se mlada bijela i ružičasta vina u pravilu ne dekantiraju.

 2. Odaberite pravu čašu

Iako smo u jednom od naših prijašnjih blogova već govorili o izboru odgovarajuće vinske čaše, ponekad je dobro utvrditi gradivo. Vinski stručnjaci se uvelike slažu da će pravilan stil vinske čaše usklađen s pravim vinom učiniti značajne razlike u Vašem iskustvu kušanja vina. Postoje deseci stilova vinskih stakla na tržištu te bi u konačnici bilo poželjno nabaviti manji set kvalitetnih vinskih čaša za bogatiji doživljaj te tako testirati vlastite preferencije.

3. Obiđite grupu ljudi 

Nalazili se u profesionalnom okruženju ili među bliskim prijateljima u opuštenoj atmosferi, zapravo nije važno kome i na koji način će vino biti prvo poslužno. No, ukoliko želite raditi stvari po određenim pravilima, bonton nalaže da se žene poslužuju prve dok se vinska čaša uvijek treba napuniti dolazeći osobi s desne strane.

Znate li točiti vino kao profesionalac?

4. Bacite se na posao

Nakon ranije spomenutih koraka, došlo je vrijeme da ulijete vino u izabranu čašu. Pažljivo i tiho otvorite bocu, u slučaju ako vino niste prethodno dekantirali, zatim ostavljajući čašu na stolu držite bocu od dna, nikada za vrat boce, te nježno ulijte vino u čašu. Povećajte pozornost ukoliko je riječ o posluživanju pjenušca gdje je potrebno uliti manju količinu u čašu predviđenu za pjenušac, potom pustiti da se mjehurići slegnu te dovršiti točenje dok se čaša ne napuni do tri četvrtine.

Za crvena i bijela vina uobičajena mjera je oko 125 ml za manje posluživanje ili 175 ml za posluživanje prosječne količine. Navedene mjere je prilično teško učiniti na sam pogled, stoga je obično najbolje da napunite čašu do najšireg dijela ili se poslužite (nepisanim) pravilom koje preporučuje da se mirnim vinom napuni otprilike trećina čaše.

5. Završni čin

Nitko ne voli neuredan način točenja vina pa čak i ako se strogo pridržavate gore navedenih savjeta, Vaš trud bi lako mogao pasti u zaborav jednim pogrešnim potezom na samome kraju. Nakon što završite s točenjem, neposredno prije nego što odmaknete bocu od čaše, brzo i spretno ju zakrenite zapešćem, a zatim je postavite uspravno. Dodatno, u blizini možete držati oštru bijelu tkaninu kako biste nakon toga obrisali otvor boce.

Toplo preporučamo da svoje svježe naučene vještine točenja vina isprobate već na prvom druženju gdje biste svojim bližnjima mogli poslužiti pjenušavo vino Zdjelarević Pjenušac Millenium 2000 ili crvenu kupažu Enjingi Venje crno 2007. Ako već dobro poznate tehnike posluživanja vinskih kapljica želite dodatno usavršiti, preporučamo točenje Zdjelarević Nagual crni Cuvee 2016 kupaže, Matuško Dingač Royal Barrique 2009 etikete ili pak naših noviteta kojima smo našu ponudu nedavno dodatno obogatili. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Black Friday u Viniti s 20% popusta na 6 popularnih etiketa

  Black Friday u Viniti s 20% popusta na 6 popularnih etiketa

 2. Je li izbor vinske čaše uistinu bitan za uživanje u vinu?

  Je li izbor vinske čaše uistinu bitan za uživanje u vinu?

 3. Vinitina raznolika ponuda obogaćena za 9 noviteta

  Vinitina raznolika ponuda obogaćena za 9 noviteta

 4. Prigodni uskršnji popust od 15% na sva vina Enosophia

  Prigodni uskršnji popust od 15% na sva vina Enosophia