Kutjevo
Vinogradarska djelatnost u Kutjevu ima najdužu pisanu povijest i tradiciju od gotovo 800 godina. Mijenjali su se osvajači i vlasnici podruma, no vinska tradicija podruma i kutjevačkog kraja uspjela se sačuvati. 2003. g. nakon privatizacije vinarstvo u Kutjevu doživljava novi zamah, sade se novi hektari vinograda i ozbiljnije nastupa na međunarodnom tržištu. Visoko kvalitetni sortiment proizvodnje grožđa, omogućava i proizvodnju poznatih kutjevačkih vina visoke kvalitete, o čemu svjedoče brojne medalje i priznanja dobivena na sajmovima i izložbama u zemlji i svijetu.
Kutjevo i kutjevačka vina postala su jedan su od simbola hrvatske kontinentalne vinske kulture. Kutjevo se u prvom redu ističe svojom graševinom koju rade u nekoliko varijanti, od svježih i mineralnih, preko pjenušca od graševine pa do predikatnih vina. Uz dominatnu graševinu, zastupljeni su i pinot sivi, chardonnay, traminac, pinot crni i druge sorte.