Josić Cabernet Franc 2019
Josićev cabernet franc nekada je bio važna sastavnica njihove crvene kupaže, a već nekoliko godina dolazi i samostalno kao monosortna etiketa. Vino je duboke granitno-crvene boje, voćne aromatike na plavu šljivu, začine i vaniliju, a dozrijeva dijelom u novom, a dijelom u starom bariqueu. Baranjski štih osjeti se u značajnijem udjelu alkohola i naglašenoj vinskoj slasti. Ovaj nefiltrirani cabernet franc nedvojbeno ima potencijal za daljnje odležavanje obzirom na godinu berbe koja se organoleptički gotovo ne uočava.
Vinar | Josić |
---|---|
Sorta | Cabernet Franc |
Berba | 2019 |
Boca | 0,75 l |
Boja | crveno |
Kvaliteta | vrhunsko |
Slador | suho |
Alkohol | 14,0% |
Regija | Istočna kontinentalna Hrvatska |
Podregija | Podunavlje |
Vinogorje | Baranja |
Josićev cabernet franc nekada je bio važna sastavnica njihove crvene kupaže, a već nekoliko godina dolazi i samostalno kao monosortna etiketa. Vino je duboke granitno-crvene boje, voćne aromatike na plavu šljivu, začine i vaniliju, a dozrijeva dijelom u novom, a dijelom u starom bariqueu. Baranjski štih osjeti se u značajnijem udjelu alkohola i naglašenoj vinskoj slasti. Ovaj nefiltrirani cabernet franc nedvojbeno ima potencijal za daljnje odležavanje obzirom na godinu berbe koja se organoleptički gotovo ne uočava.
Ovaj cabernet franc će dobro pratitii srednje pečene odreske od crvenog mesa kao i zrele tvrde sireve. Onima sklonijima eksperimentiranju vjerojatno će se svidjeti i sljubljivanje s tamnom čokoladom ili pralinama uz džemasto crno šumsko voće.
Osječka obitelj Josić 1999. godine odlučuje kupiti stari vinski podrum iz 1935. godine. Obnavljaju ga, opremaju suvremenom tehnologijom i restauriraju, poštujući pritom originalan tradicionalni izgled. Istovremeno s podrumom, obitelj kupuje i oko 1,6 hektara starih nasada vinove loze. Kvalitetna vina Josić nastaju od autentičnih baranjskih sorti koje sazrijevaju u drevnim vinogradima na Banovoj kosi. Restoran i vinarija smješteni su u ambijentu takozvanog sarduka, u idiličnom baranjskom selu Zmajevac. Sarduk je turski naziv za karakterističan usjek u brdu s vinskim podrumima tzv. gatorima, koji su ukopani u zemlju, a u kojima je temperatura u svako doba godne između, za vino idealnih, 12 i 15 stupnjeva celzijusa.