Koristimo kolačiće kako bismo personalizirali sadržaj, omogućili značajke društvenih mreža i analizirali promet. Nastavkom korištenja stranice pristajete na našu izjavu o privatnosti i kolačićima. Više informacija možete pronaći na stranicama Uvjeti korištenja i kupnje te Uporaba kolačića.
Šipun Sansigot 2019
Sansigot ili sušćan autohtona je crvena sorta s otoka Suska revitalizirana baš u vinariji Šipun. Ovo je vrlo posebno vino, laganog do srednjeg tijela, ali fine nijansirane kompleksnosti. Mirisne asocijacije upućuju na crne višnje, kupine i crni ribiz, ali i suptilne cvjetne note koje se postupno otkrivaju. Blagi začinski dodir daje kombinacija francuskog i slavonskog hrasta u kojima se vino njeguje 7-8 mjeseci.
Vinar | Šipun |
---|---|
Sorta | Sansigot |
Berba | 2019 |
Boca | 0,75 l |
Boja | crveno |
Kvaliteta | kvalitetno |
Slador | suho |
Alkohol | 12,5% |
Regija | Primorska Hrvatska |
Podregija | Hrvatsko primorje |
Sansigot ili sušćan autohtona je crvena sorta s otoka Suska revitalizirana baš u vinariji Šipun. Ovo je vrlo posebno vino, laganog do srednjeg tijela, ali fine nijansirane kompleksnosti. Mirisne asocijacije upućuju na crne višnje, kupine i crni ribiz, ali i suptilne cvjetne note koje se postupno otkrivaju. Blagi začinski dodir daje kombinacija francuskog i slavonskog hrasta u kojima se vino njeguje 7-8 mjeseci.
Vinarija Šipun je mala butikna i vrlo značajna vinarija u Vrbniku na otoku Krku koju vodi cijenjeni agronom Ivica Dobrinčić. Vinarija je fokusirana na revitalizaciju i njegovanje starih hrvatskih autohtonih sorti kvarnerskog područja. Posljednjih godina vinarija Šipun radi vrbničku žlahtinu vrhunske kvalitete, kojom značajno pomiče dosadašnje granice saznanja o potencijalu sorte. Osnovni posao kojim se pored vinarstva bave je za Vrbničko polje važna proizvodnja loznih cijepova žlahtine i rasadničarstvo. Osim žlahtine, veliki povratak na tržište doživjela je crvena hrvatska autohtona sorta sansigot (sušćan) i trojišćina koju rade u ružičastoj varijanti. Za očuvanje ovih gotovo zaboravljenih sorti, vjerojatno je najzaslužniji baš g. Dobrinčić i njegova predanost njegovanju ovih sorti.